Scroll to top
© 2018, Vandytech
Share

4 cuvinte explicate din jargonul IT care iti vor clarifica cu ce se mananca un website

Ai observat succesul pe care îl au prietenii tăi cu noua afacere și parcă ai vrea și tu să simți ce simt ei. Te gândești ce afacere ți s-ar potriviși începi să cercetezi piața, să vorbești cu unul cu altul. Te răzgândești, e prea complicat. Apoi te uiți din nou la prietenii tăi și te gândești că totuși chiar se vede bine ce fac ei acolo. Totul pare un mister și nu știi de unde să începi. Îi auzi vorbind despre creare magazin online, web designSEO și câte și mai câte. Alegi să arunci un ochi pe Google să vezi despre ce vorbesc. Te lovești de litere capitalizate, de prescurtări și cuvinte de care nu ai auzit niciodată. ‘Oare chiar vreau să fac asta?’ te întrebi. Tot derulând articolele de pe Google, dai de unul tare interesant care îți promite să îți explice cât de cât cu se mănâncă aceast web design, UI/UX, IA. Litere care nu sunt una după alta în alfabet, deci sigur înseamnă ceva important.

Ai venit la locul potrivit. Știm cât de mult te pot introduce în eroare toți termenii aceștia noi. Ai aflat că orice afacere ai avea primul pas e: construire website. Vrem să te ajutăm să pornești la drum cu încredere și să îți explicăm 4 dintre cele mai utile cuvinte pe care ar fi bine să le știi când vrei să alegi pe cineva să te ajute la crearea unui website. Nu e nevoie să începi să înveți să codezi sau să fii profesionist în arta creării unui website, tot ce ai nevoie e să știi pe cine să întrebi și cum să vorbești pe limba lui. E foarte simplu. Ca să începem, gândește-te că crearea unui website e la fel ca gătitul sau construirea unei mașini (am ales cele mai stereotipice situații doar de dragul exemplului).

Fiecare proces are importanța lui atât independent de celelalte cât și dependent de celelalte. Mulți specialiști se bat care pe care să demonstreze că una e mai mult sau mai puțin importantă decât cealaltă. Dar fiecare e la fel de importantă pentru că fără una dintre ele, un website nu ar mai putea ajunge să fie varianta aceea finală care îți place și te face să revii de fiecare dată. Iată cei 4 termeni pe care îi vom discuta:

  • UX – User Experience Design UI – User Interface Design
  • IA – Information Architect Web design

 

UX Design vs UI Design

UX se traduce în User Experience, adică în experiența utilizatorului pe website-ul tău.
UI se traduce în User Interface, adică la partea vizuală a website-ului tău, personalitatea lui.
De ce am ales să le tratăm comparativ și împreună? Pentru că sunt Ying și Yang-ul website-ului tău. Sunt Bonnie și Clyde. Sunt mătura și fărașul, filmul și popcornul, berea și meciul de fotbal. Ai înțeles ideea. Nu pot exista unul fără altul. Acum, că ți-am explicat importanța relației dintre acestea, hai să le luăm separat.

 

UX face o interfață util. UI face o interfață estetic.

 

Un produs util îndeplinește o nevoie neîndeplinită încă pe piață. Cum se descoperă nevoia? Prin cercetarea pieței. După acumularea mai multor informații, se realizează un prototip și se dă mai departe la șlefuit. După ce a fost asigurată utilitatea website-ului, intervine UI. Șlefuitorul website-ul tău în funcție de informațiile descoperite de cel care se ocupă de UX. Aici începe un alt proces. Designerul UI se asigură că utilizatorul vrea să mai revină din nou și din nou, de câte ori e nevoie. Pentru că website-ul tău a reușit să îmbine utilul cu plăcutul.

 

UX te ajută să i îndeplineti obiectivul. UI se asigură că ai creat o conexiune emoională cu website-ul.


De fiecare dată când ajungi pe un website, ajungi cu un motiv. În cazul în care nu ai ajuns întâmplător, din plictiseală sau o gaură neagrăte-a aruncat acolo în pofida voinței tale. UX te va ajuta să îți îndeplinești scopul. Ai intrat pe site pentru că ești un iubitor de cafea? Ei bine, toate informațiile de care ai nevoie se află la un click distanță. Vrei mai multe detalii? Apasă aici.

L-a făcut să râdă, să se simtă bine, să se simtă binevenit și în cele mai bune mâini? Cu ce emoții pleacă de pe site-ul tău? L-ai prins în mrejele tale? Asta e treaba UI Designerului. De multe ori, o singură persoană se va ocupa de ambele. O adevărată armonie. De alte ori cele două procese sunt despărțite ca Androginul de către Zeus.

 

IA – Information Architect

Uuh, poți fi arhitect și dacă nu ai terminat Facultatea de Arhitectură? Incredibil, inedit.
IA se traduce în Information Architect și se ocupă de tot ce înseamnă informație pe ecran și modul în care e organizată. Aceștia de cele mai multe ori colaborează cu un designer UI / UX pentru a se asigura că fluxul de informații se deplasează în direcția potrivită. Cu toate acestea, este o poziție mai puțin răspândită, în cele mai multe cazuri această responsabilitate este preluată de UX și UI.

 

Web Design

Dacă nu ești din Ardeal cu siguranță ai fost indus în eroare de fiecare dată când vorbeai cu cineva și îți spunea că și-a cumpărat papuci noi. Și atât. Ce fel de papuci? Șlapi, pantofi, mocasini? Nu, pentru noi toți sunt papuci. Exact aceeași situație se petrece și când vorbești de web design. Spui web design și ai acoperit tot. Ei bine, nu e chiar așa. Acesta are cunoștințe mai particulare despre CSS, HTML, JavaScript (și mai mult jargon, e un cerc vicios, îți spun). Da, e adevărat că web-designerul se ocupă în unele cazuri de UX/UI/IA, dar acest lucru nu înseamnă că le băgăm pe toate în aceeași oală. Nu facem terci din înfățișarea website-ului tău. Nu ne place terciul.

Gata. Dacă ai ajuns până la final, înseamnă că ești chiar motivat să te alături prietenilor tăi și să vă jucați împreună de-a antreprenorii. Și tocmai de aceea, îți facem o surpriză! Dacă ți-a plăcut cum ți-am explicat ce înseamnă cuțitul și furculița unui site, sigur îți va plăcea să colaborezi cu noi.

Lasă-ne să ne ocupăm noi de gătitul website-ului tău, în timp ce tu ai grijă de afacerea ta. La final, îți oferim rezultatul final presărat cu dragoste și servit la cheie. Îți urăm succes și nu uita să fii mereu informat în ceea ce înseamnă orice decizie luată în numele afacerii tale. E spre binele tuturor.

2 comments

  1. Ana

    Foarte tare! Chiar am început să mă interesez și eu acest subiect de câteva zile. Articolul ăsta a căzut la fix, bună treabă! Spor 🙂

  2. AWESOME articolul ! Super folositor si simpatic in acelasi timp ! 😀

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *